Tegoroczny VI Szkolny Dzień Zdrowia za nami. Od wielu miesięcy spędzamy czas głównie siedząc przed komputerem, nie przemieszczamy się do szkoły (jeden dzień zajęć warsztatowych to troszkę mało, uczniowie klas branżowych wielozawodowych uczęszczają na praktyki u pracodawców). Zalecana izolacja znacznie ograniczyła nasze możliwości ruchu. Dodatkowo okazało się, że kiedy więcej czasu spędzamy w domu, to więcej jemy. Wędrówki do kuchni w ramach przerwy od komputera to pandemiczna codzienność. Aby uniknąć nadwagi i otyłości, trzeba się trochę natrudzić. Najskuteczniejsze zasady zdrowego odżywiania możemy wprowadzić sami, to przede wszystkim umiar, regularne i urozmaicone posiłki.

W tym roku uczniowie wzięli udział w konkursie kulinarno-fotograficznym "Jemy zdrowo i kolorowo". Zadanie konkursowe polegało na opracowaniu przepisu zdrowego śniadania lub przekąski zabieranej na praktyki, warsztaty. Należało przygotować danie, sfotografować i przesłać do organizatorów. Miało być smaczne, zdrowe i kolorowe. Nasi uczniowie zaproponowali dania łatwe do wykonania, cieszące oko na dołączonych do przepisów zdjęciach. Zdecydowanie największą popularnością cieszyły się kanapki, sałatki, tortille i omlety. Nie zbrakło przepisów na koktajle czy świeżo wyciskane soki.

Na konkurs wpłynęły przepisy z klas: 1wa, 1te,1th,1tmp,1tip, 2w,2wp,2th,2tsp,2tha,2tm,3te

Laureatami konkursu kulinarno-fotograficznego „Jemy zdrowo i kolorowo” zostali:
Kinga Raczyńska 1TE, Weronika Pałczak 1TE, Amelia Gałązka 2W,.
Wyróżnienia: Bartek Redzik 1TIp, Jakub Łączek 2Wp.

Gratulujemy i dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział.

Zapraszamy do galerii zdjęć...

 [L.Kołodyńska, B.Kuczyńska, A.Jasińska-Cichosz]